Nyheter

Gammeldags juleverksted for lærerstudentene

Det tradisjonsrike juleverkstedet for grunnskolelærerstudentene ved HiNT er et populært førjulsinnslag for både store og små nisser (foto: Bjørnar Leknes).

Det tradisjonsrike juleverkstedet for grunnskolelærerstudentene ved HiNT er et populært førjulsinnslag for både store og små nisser (foto: Bjørnar Leknes).

- Skal du bli lærer må du kunne flette en julekurv! Det mener studieleder Arve Thorshaug, som tradisjon tro arrangerer gammeldags juleverksted for studentene sine.

Man skulle kanskje tro at det å lage en julekurv er noe alle har vært med på og kan utenat. Men slik er det ikke. Og skal man jobbe som lærer med barn og unge i skolen, er det å kunne lage et juleverksted nærmeste som en forutsetning å regne.

Søstrene Smistad

Elisabeth Smistad tok med seg lillesøster Victoria Smistad på juleverkstedet.

Det mener i alle fall studieleder Arve Thorshaug på grunnskolelærerutdanningen ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, som hver førjul legger hele sin sjel i å arrangere et juleverksted på ”gammelmåten” for studentene.

Rotmo og Snekker Andersen

- Dette er jo profesjonsutdanning det også, og studentene setter stor pris på det, smiler Thorshaug, mens studentene klipper og limer, mens de drikker gløgg og spiser pepperkaker.

Julehilsen

Å skrive hyggelige hilsninger til hverandre, var et av tipsene studentene fikk på juleverkstedet.

Denne gang er det førsteårsstudentene på grunnskolelærerutdanningen 1-7 som får gå i Thorshaugs lære. Studielederen selv leser eventyret om Snekker Andersen med solid innlevelse for studentene, som deretter får i oppgave å skrive hyggelige julehilsener på små lapper som de skal gi til hver enkelt av sine medstudenter.

- Husk at lappene ikke skal åpnes før julaften, sier Thorshaug.

Fast tradisjon

Ingrid Sandvik på juleverksted

Ingrid Sandvik og de andre førsteårsstudentene fikk en flott førjulsstund sammen på verkstedet.

I flere timer har studentene adventsstund sammen, med levende lys og sang, nisseluer og julebrus, samtidig som kjent og kjær julemusikk fyller rommet.

- Dette er kjempekoselig, lærerikt og veldig nyttig, sier Ingrid Sandvik, som synes det var ekstra stas at enkelte tok med seg sine egne barn eller små søsken på juleverkstedet. – En fin avslutning på semesteret, rett og slett, sier Sandvik.

Og Thorshaug ser ingen grunn til å endre på sitt tradisjonsrike juleverksted med det første.

- Jeg ser jo at studentene har det veldig hyggelig, samtidig som de tar med seg nyttig lærdom inn i lærergjerningen senere. Nylig arrangerte 2.årsstudentene et eget juleverksted i egen regi, hvor de inviterte både barn og oss lærere til å delta. Helt topp! sier Thorshaug.